vineri, 4 decembrie 2015

1 Decembrie 2015 - Ziua Romaniei

   

     Ziua Romaniei este si prima zi din Calendarul de Advent si am facut cateva activitati, nu toate pe care mi le-am propus, dedicate acestei zile atat de speciala pentru noi romanii. Nu-i nimic, am ideile pentru anul urmator :). 

     Nici pitica nu a vrut sa faca vreo 2 activitati alese special pentru ea, era mai interesant cu ce se ocupa Raducu. Dintre cele pregatite pentru Ana (2 ani si 6 luni) ar fi:

     1) Sensory bin tricolor

     
     Orezul l-am colorat cu o zi inainte in culorile tricolore dupa metoda de aici si l-am lasat sa se usuce pana a 2-a zi amestecandu-l din cand in cand pentru a se usca uniform.

     De dimineata am montat cutia si a avut un succes nebun. La inceput, prima intentie a fost sa rastoarne cutia pe cearceaf, dar nu am lasat-o si i-am aratat cum se poate juca turnand orez cu lingura in cana, cu cana in castron etc si apoi s-a descurcat de minune, fara a-mi umple casa de orez. A crescut fetita mea :). I-a placut la nebunie sa toarne orezul dintr-un recipient in altul, sa-l amestece si sa ne hraneasca cu "tocanita de orez" :) tricolora pe toti ai casei.


     2) Harta Romaniei  - activitati de lipire

     Am conturat harta Romaniei pe 2 foi, am impartit fiecare harta in 3 parti si am colorat putin cu cele 3 culori pentru a reusi Ana sa identifice unde sa lipeasca culorile.
     Pe prima foaie i-am taiat bucati de hartie colorata si i-am aratat sa lipeasca bucatile orientandu-se dupa culori. Faptul ca a implicat si un lipici a facut din aceasta activitate una foarte lunga si linistita.
     Pe acelasi principiu am mers si la a 2-a harta, numai ca aici i-am dat buline colorate sa le dezlipeasca si lipeasca pe acelasi principiu, dar nu a fost prea incantata. A lipit cate o bulina si s-a plictisit. Nu-i nimic, revenim la anul :).
       Raducu a avut si el 2 activitati care i-au placut mult. Cel putin asa a declarat :).
     Acestea au fost:

     1) Sticla tricolora     Am folosit orez colorat si pentru activitatea lui si creat un "sporul casei" tricolor.

     Am avut nevoie de:
 - o sticla goala de suc
 - orez colorat
 - o bucata de sac/panza pentru mascarea capacului
 - o palnie


     Raducu a turnat orezul in sticla cu ajutorul palniei, in straturi egale pentru a face un tricolor in sticla. A fost o activitate foarte usoara si foarte placuta.     Capacul l-am mascat cu o bucata de panza de sac. 
     A iesit foarte frumoasa.

     2) Ecuson tricolor

     Ideea acestui ecuson am preluat-o de aici.
     
     Materialele folosite sunt:
      - hartie colorata (rosu, galben si albastru)
      - o bucata de carton
      - snur tricolor sau panglici
      - un ac de siguranta
      - foarfeca
      - creion
      - lipici
   

     Am decupat un cerc de carton si am masurat cu ajutorul liniei raza lui. Apoi am desenat niste frunze un pic mai lungi decat raza cercului pe care Raducu le-a decupat. Pentru a economisi timp am capsat colile una peste alte si a decupat simultan cele 3 culori.
     Apoi a lipit frunzele respectand ordinea avand grija sa le fixeze mai intai in centru si apoi sa le aranjeze.

     Dupa ce s-a uscat putin am lipit pe spate panglicile tricolore si am atasat acul de siguranta.


     Rezultatul: un baiat mandru de munca lui :)


         Seara am inceput sa citim din cartile de sezon. Raducu a citit cartea cu numarul 1 din Povestiri de Craciun si apoi prima pagina din Mos Craciun si lumea sa fermecata, i-am citit si eu cateva pagini din Poveste de Craciun, de Charles Dickens. A trebuit sa-i citesc si Anamariei separat Bobita si Buburuza, chiar daca a ascultat partial si celelalte lecturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...