Un articol de pe internet de anul trecut despre minunile care se gasesc in paine a pornit "revolutia " painii in casa noastra :), in sensul ca nu mai cumparam paine decat in cazuri exceptionale, ci o preparam in casa.
Bineinteles, reteta trebuia sa fie una usoara, fara framantat, pentru ca la noi cam o data la 2 zile se coace paine.
- 1 kg faina de oricare tip
- 1 pachet de drojdie proaspata (25g) sau un pliculet de drojdie uscata
- 1 lingura sare
- 1 lingura zahar
- 1 lingura ulei
- seminte, tarate, malai etc (optional)
- 500 ml apa calda
Mod de preparare:
- Se pune faina intr-un lighean
- Se face o gaura in mijloc si se adauga drojdia faramitata, zaharul si apa calduta
- Se lasa cateva minute sa se umfle maiaua
- Se adauga apa (eu pun cam 3/4 din cantitate si mai adaug daca e cazul). Pentru o paine cu coaja crocanta si pufoasa in interior eu las coca un pic mai lipicioasa, dar daca o vreau densa in interior mai adaug faina pana am un aluat nelipicios
- Se acopera cu un prosop curat si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul
- Dupa ce a crescut se scoate din lighean si se mai framanta putin sa-i scoatem aerul, apoi se imparte in parti egale, i se da forma de paine si se pune in tavi. Eu mai folosesc o tava pentru blat de tort, ii dau forma de paine rotunda si o pun in tava.
- Urmeaza inca o tura la crescut pana se umple tava "cu varf" ca sa zic asa :)
- Se introduce in cuptorul incins la 200 grade Celsius pentru 30 de minute, 40 de minute pentru o paine super crocanta.
Ce-mi place la painea asta este ca nu am grija ei. Amestec ingredientele si o las la crescut in timp ce eu fac alte treburi :), iar cand o scot din cuptor...asa fierbinte tai o bucata si mananc.
ATENTIE!!!! NICI O DIETA NU-I REZISTA :)))
ATENTIE!!!! NICI O DIETA NU-I REZISTA :)))
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu