sâmbătă, 22 iulie 2017

Dragonul tatalui meu





     R. (8 ani) a inceput sa citeasca carti mai lungi ceea ce ma bucura enorm. Nu citeste decat seara la culcare (nici nu are timp in cursul zilei) si nici nu ar renunta la putinul timp liber in favoarea cartilor. Dar seara apuca sa citeasca 15-20 de pagini sau chiar mai mult daca nu e prea obosit si ii place cartea.

     Nu am facut pana acum nici o recenzie la cartile pentru copii mai maricei, dar eu am cautat impresii despre carti care s-ar potrivi unui copil intre 7-10 ani si, sincer, nu am prea gasit. Asa ca m-am gandit sa mai scriu eu cateva cuvinte despre cartile pe care le citeste R., poate ajuta pe cineva.

          Dragonul tatălui meu, primul titlu din seria cartilor scrise de Ruth Stiles Gannett (n. 1923), o autoare americană de cărţi pentru copii, a primit Medalia Newbery, apoi autoarea a scris si celelalte două cărţi cu aceleaşi personaje principale – Elmer şi dragonul.  Ulterior, cele trei titluri au apărut într-un singur volum, iar în 2008 a fost scoasă o ediţie aniversară de lux. 

     In anul 2014 volumul a aparut si la noi, la editura Arthur si contine pe langa Dragonul tatalui meu si povestile Elmer si dragonul si Dragonii din tinutul albastru

     Volumul este ilustratat foarte frumos in alb-negru de Ruth Chrisman Gannett. La prima vedere mi s-a parut ciudat ca ilustratiile nu sunt color, dar pe masura ce am citit cartea mi-am schimbat parerea. Se potrivesc foarte bine cu povestea plina de aventuri si suspans si niste culori ar strica. Cred ca s-ar potrivi si unui copil mai mic obisnuit cu lectura deoarece are multe ilustratii, iar limbajul este unul facil si reuseste foarte bine sa-i tina focusati in sirul aventurilor.

     Va prezint pe scurt prima poveste din volum, Dragonul tatalui meu, sa va faceti o idee, iar restul povestilor va asigur sa sunt la fel de interesante. Cartea o puteti cumpara de aici, de aici sau de aici.

    Aventurile sunt povestite prin ochii unui copil, un baietel, iar personajul este tatal acestuia, la aceeasi varsta. Tot ceea ce-si doreste Elmer este sa zboare, iar grija si iubirea pe care le acorda unei batrane pisicute il ajuta sasi indeplineasca acest vis. Afla de la aceasta despre un pui de dragon zburator care este tinut captiv si chinuit pe Insula Salbatica. Acesta este legat cu o sfoara groasa si folosit sa transporte pasageri si incarcaturi grele de pe un mal pe altul, iar daca se plange este pedepsit.

     Baiatul este instruit de pisica si pleaca sa-l salveze pe puiul de dragon, iar acesta, liber fiind, ii va indeplini visul arzator, acela de a zbura. Cara cu el un rucsac cu niste obiecte pe care i le indicase pisica si care-l vor ajuta foarte mult in calatoria lui: guma de mestecat, 24 de acadele roz, benzi elastice, cizme de cauciuc, o busola, o periuta de dinti si o pasta, 6 lupe, un briceag foarte ascutit, un pieptan si o perie de par, 6 panglici de par de diferite culori, un sac gol si o eticheta pe care scria "Merisor", haine si mancare.


     Apoi, ascuns in sacul pe care-l luase cu el, cu destinatia Merisor, printre sacii de grau de pe un vas, baiatul porneste in cautarea Insulei Salbatice si a vestitului dragon, drumul fiindu-i presarat de o multime de aventuri.


    Ajuns la Merisor, merge printr-o padure foarte deasa si 6 tigrii flamanzi il vad drept pranz, dar gumele de mestecat din rucsac sunt pe placul lor si uita de baiat. Un  rinocer suparat vrea sa-l inece, dar periuta si pasta de dinti il saveaza. Si un leu fioros vrea sa-i faca de petrecanie, dar, din nou, obiectele din rucsac ii vin in ajutor, de aceasta data fiind vorba de pieptan, peria de par si panglicile colorate.





     Ajunge la malul raului unde trebuia sa fie dragonul, dar nu-l gaseste acolo. In schimb o gorila il ameninta cu rasucitul mainilor si numai puricii din blana gorilei il mai salveaza. Lupele din rucsac sunt utile maimutelor car cauta puricii din blana gorilei disperate. Un pod ingenios format din crocodili manacatori de acadele il ajuta sa teaca pe malul celalalt al raului unde era legat dragonul.





     Aici, cu ajutorul briceagului ascutit, taie sfoara si-l elibereaza pe dragon si impreuna pornesc in zbor, fericiti spre casa.



     Spor la citit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...