sâmbătă, 5 august 2017

Litera saptamanii - A (prima parte)

     Am inceput activitatile cu literele alfabetului. Am cautat online, am citit, am printat, decupat, cumparat diverse aceesorii, facut planuri pentru saptamani intregi si cred ca am adunat ceva activitati potrivite. 

     Sunt activitati placute, specifice varstei si abilitatilor piticei mele, nu vreau sa o fortez, nu e musai sa invete literele acum, dar daca e receptiva si interesata le va invata prin joaca. Aceste activitati pe care le voi prezenta le-am ales cunoscandu-i interesele, nu o voi plictisi. Ii place foarte mult tot ceea ce tine de lipit, decupat, pictat, nu se da in vant dupa colorat, dar nici nu refuza cu desavarsire si daca are chef chiar face niste lucrari super pentru cei 4 ani ai ei. Daca va refuza o activitate o voi da deoparte si gata.


     1) Do-a-dot

     Pentru ca la A. acuarelele sunt mare hit am inceput prezentarea literei cu o fisa gen do-a-dot. Am printat de aici pag 5-6 care se preteaza acestei activitati. Puteti printa tot setul daca aveti copilasi mai mari sau de aici. Eu am printat ambele. Folosim in locul cariocilor specifice (care nu se gasesc pe la noi) bureti rotunzi pentru pictat (ca acestia), jetoane colorate (ca acestea) sau buline autoadezive.
     



     2) Litera magica

     Si pentru ca aveam pregatite acuarelele si pensulele am continuat cu pictatul. I-am desenat pe o coala literele cu un creion cerat alb. Apoi i-am spus Anei sa picteze toata pagina si o sa aiba o surpriza. A fost foarte incantata cand au inceput sa se observe literele, iar de atunci in fiecare zi vrea sa descopere litere magice.



     3) Litera de colorat

     Am printat de aici toate literele. Mi-au placut spatiile mici de pe fisa care ajuta la dezvoltarea motricitatii fine.


     4) Litera si pom poms

     Exista multe variante online, dar eu am ales de aici toate literele si A. s-a jucat cu pom poms. Este o activitate ce implica coordonare mana ochi, motricitate fina, dar ajuta mult si la recunoasterea literei. Si pentru a "complica" putin activitatea am rugat-o pe A. sa puna ciucurasii cu un cleste.


     5) Puzzle curcubeu - potrivire litera mare si mica

     Carui copil nu-i plac curcubeele? Nu cred ca exista vreunul. Am pregatit din timp setul  de curcubee pentru toate literele alfabetului. Le-am printat de aici (este necesara crearea unui cont, dar se face foarte repede si puteti beneficia de multe resurse educationale pe care le puteti downloada gratuit), le-am decupat si apoi le-am lipit pe carton. Pot fi si laminate, dar nu am considerat necesara si aceasta etapa.



     6) Litera sclipicioasa

     Pe un template printat de pe net sau scrise literele cu mana pur si simplu se pune lipici peste care se presara sclipici sau paiete. Aceste activitati au avut succes la A., mare amatoare de sclipici, ca de.....fetita, printese si gasca Zurli :).




     7) Decupam si invatam cuvinte care incep cu litera

     La aceasta activitate ne-a ajutat tati. A facut o fisa cu imagini care incep cu litera A, le-a pus intr-un tabel si le-a taiat pe lungime. Apoi Ana trebuia sa decupeze nu inainte de a numi imaginea respectiva. M-am gandit ca e o metoda buna de a asocia litera in cuvant pe langa faptul ca exersam decupatul si, implicit, motricitatea fina.
   
     Fisa poate fi descarcata de aici.



     8) Litera din ata

     Tot o activitate care implica motricitatea fina si coordonarea este si aceasta litera din ata. Am folosit litera de la activitatea cu pom-poms, am pus lipici si i-am aratat Anei cum sa puna bucatile de ata taiate in prealabil de mine. Apoi a stat la uscat.




        Urmeaza si alte activitati senzoriale, dar si crafturi inspirate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...