Am ramas fara picatura de plastilina in casa fix cand lu' fi-miu i s-a nazarit ca vrea sa faca brazi din plastilina ca a vazut el nu stiu unde. Eram destul de obosita si nu chiar in stare de facut niste plastilina, dar de, ma roaga fecioru' ceva si eu sa-l refuz. Mai ales fiind vorba de activitate educativa :).
M-am urnit cu chiu cu vai si m-am pus pe treaba. Initial am vrut sa fac plastilina normala, dupa reteta de aici, apoi am zis sa fac o alta reteta (o explic in alt post), iar al meu copil a venit cu ideea sa facem "plastilina de cuptor", asa-i zice el salt dough-ului. Vroia sa coacem bradutii si sa-si decoreze cu ei bradutul din camera lui.
Si pentru ca am intrat in fainuri, sare si coloranti am complicat un pic treaba. Vazusem pe blogul The Imagination Tree, o somitate in ale plastilinei :)), o idee de curcubeu din salt dough care arata super si i-am aratat-o copilului. Oau, atat i-a trebuit: "Mamiii, d-asta facem da?, Da mamii? Daaa?".
Si uite asa, eu cea obosita si fara chef am facut curcubeu si decoratiuni din salt dough pana ne-am plictisit, eu chiar inaintea copilului ca doar muncisem destul la framantat :).
Reteta este cea folosita la Mosul Craciun doar ca am marit cantitatile:
- 2 cups faina
- 2 cups sare
- 1 cup apa calda turnata incet, in functie de consistenta (eu am pus un pic mai multa pentru ca era prea uscata)
- coloranti alimentari (eu am cumparat de aici marca Wilton)
- sclipici
Daca nu aveti masuri speciale nu-i bai. La salt dough regula e simpla: aceeasi cantitate de faina si sare si jumatate de cantitate apa calda.
Dupa ce am amestecat ingredientele uscate am adaugat apa incet-incet pana cand plastilina nu a mai fost lipicioasa.
Am rulat-o si am taiat-o in 7 bucati (culorile curcubeului) si apoi framantare pana la incorporarea totala a colorantului alimentar si a sclipiciului, toate astea petrecandu-se sub atenta supraveghere a sefului mic si cu sefa mica printre picioare :).
Cand le-am terminat a urmat partea placuta pentru Radu. Pitica s-a suparat si a abandonat joaca in favoarea unor carti :) (a bagat in gura una bucata plastilina si nu i-a placut deloc :)) asa ca nu a mai pus mana pe plastilina o buna perioada de timp). Pana la urma a trecut si ea la masa sa "modeleze", dar doar pentru ca era intrigata ca frate-su nu o baga in seama deloc :).
Am lipit o coala de hartie pe masa din bucatarie pentru a avea suficient spatiu de desfasurare, i-am dat sucitorul si formele si s-a pus pe treaba. Cu mici indicatii pe ici pe colo in timp ce faceam curatenia de dupa "plastilit" al meu copil a fost absorbit de activitate. Nu ma asteptam sa mai aiba acelasi chef mai ales ca a stat ceva pana am terminat plastilina si ma gandeam ca s-a plictisit numai de asteptat :). Cred ca motivul a fost curcubeul, il atrage mult, mai ales ca a si vazut unul live. Avem programate pentru la anul mai multe activitati legate de curcubeu din acelasi motiv.
Am facut si eu un curcubeu mai mic. Eram tare mandra de el si ma laudam copilului, care:
- "Mami e foarte frumos, da al meu e mai frumos.
- De ce? eu de colo (intotdeauna imi spune ca am facut mai frumos decat el)
- Pentru ca nu are culoarea verde"
Bangggg...am uitat de verde :))
Decoratiunile gatate asteapta cuminti sa iasa painea din cuptor ca sa poata intra ele la caldurica. Nu prea mare caldurica, cam 100 de grade celsius, dat cuptorul pe ventilatie si tinute acolo cam 3 ore.
Buna, am si eu o intrebare, cum fac sa am 100 grade, las usa cuptorului deschisa ? Nu se topesc butoanele ? Super tare blogul, invat o gramada de lucruri noi, care abia astept sa le pun in aplicare.
RăspundețiȘtergereMultumesc.
Buna
ȘtergereImi cer scuze pentru intarziere, dar nu am vazut comentariul :(. Sper sa te mai ajute acum.
La cuptorul traditionalil poti lasa pe minim si verifici dupa 15-20 de minute. Si daca il lasi intredeschis nu cred ca sunt in pericol butoanele. Am o prietena care le-a uscat pe calorifer si au iesit super. Trebuie doar sa fie intinsa plastilina in strat subtire.
Si multumesc mult pentru aprecieri :)