miercuri, 22 aprilie 2015

Joaca de-a matematica (colectie de idei)

 

     Raducu este in clasa 0 si face matematica la greu. Mai facea si la gradi adunari si scaderi simple, am facut si acasa, dar in joaca, deci as putea spune ca era familiarizat cu matematica.

     Dar matematica la clasa 0 se face la alt nivel, dupa o programa inventata de mai marii tarii si cu care nu poti tine pasul daca nu rezolvi suplimentar pagini intregi de adunari, scaderi si ecuatii. Si asta la clasa pregatitoare unde eu ma gandeam ca doar se va juca, va colora, va decupa, eventual vor invata literele si cifrele foarte bine, avand in vedere ca nu toti copiii au mers constant la gradi sau parintii lor au facut homeschooling.

     Imi este frica sa ma gandesc ce va fi in clasele mai mari, cert este ca va trebui sa tin pasul cu el sa-l pot ajuta cand va avea nevoie (am vazut eu niste probleme de clasa a II-a care m-au incurcat rau de tot si as putea spune ca sunt destul de buna la matematica :))). Iar Raducu este acel gen de copil caruia nu-i place sa-si faca temele, nu-i place sa insire aceleasi si aceleasi operatii matematice pe pagini intregi de caiet, avem munca de lamurire sa se aseze sa-si faca temele, sper ca-si va mai reveni pe masura ce va creste si se va responsabiliza mai mult.

     Cu toate astea el indrageste matematica, dar nu matematica scrisa in coloane pe pagini intregi de caiet (in viitor isi va da seama ca doar asa se invata matematica, cu multa munca), ci matematica pe care am facut-o impreuna acasa, in joaca, cu fise haioase si jocuri diverse.

     Am creat pentru el de-a lungul timpului un dosar intreg de matematica, un fel de busy bag de matematica, in care am adunat fise si jocuri pentru ca el sa invete mai usor. La cele pe care le avem vom mai adauga pe parcurs, vor veni inmultirile, impartirile, etc.(vom incerca sa le abordam tot asa pe cat posibil), mai ales ca vine din urma micuta domnisoara care le va folosi si ea. 

     Pe langa acest dosar ne-am mai folosit si de jocuri cumparate care implica direct sau indirect matematica si despre care voi scrie mai pe larg.

     Ar trebui sa incep totusi sa prezint continutul "dosarului de matematica" :):

     1. Copacul cu mere

     L-am descarcat de aici si l-am printat. Foile le-am laminat, iar merele le-am lipit pe carton si apoi le-am decupat, pentru a fi mai usor de manevrat. Se pot printa direct pe carton, dar eu prefer sa aleg grosimea cartonului la astfel de jetoane, chiar daca este mai mult de munca. 

     In viitorul apropiat voi proceda la fel si cu pachetul privind fractiile de aici.

   Jocul este simplu, Radu trebuie sa calculeze si sa puna merele in copac pe locurile corespunzatoare.


     2. Buburuza studioasa si fisa cu adunari

     Am printat buburuza de aici (se face cont si se pot descarca multe resurse gratis) si am laminat-o. Pentru a fi folosita in activitatile matematice mai este nevoie de 2 zaruri, un marker si jetoane/pom poms/nasturi/pietricele/margele etc, orice poate fi folosit pentru a-i pune pete buburuzei. Mai este si o fisa, dar am uitat sa o pozez.

     Se arunca zarurile apoi se scriu cu markerul cele 2 cifre, se face operatia de adunare si apoi se pun jetoanele pe buburuza respectand operatia. 

 Poate fi folosita si pentru deprinderea notiunilor de par/impar sau pentru compunerea/descompunerea numerelor.


     3. Duplo counting

     Este un joc mult prea usor pentru Radu la cei 6 ani ai lui, dar ii face placere sa se mai joace cu el din cand in cand.
     A avut un real succes la el mai ales ca implica lego si cred ca orice copil adora piesele de lego.
     Fisele le-am printat de aici si le-am laminat.
    Este un joc care pe langa familiarizarea cu numaratul implica si dezvoltarea gandirii (succesiune logica), dar si dezvoltarea motricitatii fine. Radu avea cam 4 ani cand l-am facut, dar cred ca merge de pe la 3 ani, depinde mult si de copil.


     4. Montessori addition wheels

     Le-am printat de aici si le-am laminat, apoi le-am decupat.
   Se folosesc impreuna cu niste carlige de rufe pe care am scris cu markerul numerele de la 1-20.
     Radu trebuie sa adune cifrele si sa ataseze clestele corespunzator rezultatului.
     Stiu ca exista si cu scaderi, dar nu le-am printat.



     5. Arunca zarurile si aduna

     Este tot un joc care implica zaruri si marker si este printat de aici, apoi fisele le-am laminat.


     6. Adunari si scaderi cu Mickey Martianul

     Este un pachet pe care l-am printat de aici si apoi laminat.

     Include mai multe activitati matematice: adunare, scadere, probleme de adunare pana la 10 si peste 10, probleme de scadere pana la 10 si peste 10, fise pentru adunari si scaderi (de folosit cu zaruri si marker), dar si vocabular matematic in limba engleza pentru cei interesati.


     7. Cercuri, culori, cifre si carlige de rufe

    Cercurile le-am printat de aici (sunt o multime de activitati care implica matematica pe acest blog), le-am laminat si decupat.
    Acest joc se potriveste de la 3 ani (cifrele 1-10), dar si 5-6 ani  (cifrele 11-20). Mai avem nevoie de carligele de rufe cu numere si carlige cu culori.



     8. Lego counting

     Fisa am printat-o de aici si am laminat-o. Mai multe activitati cu lego gasiti aici.

     Se potriveste copiilor mai mici care abia se familiarizeaza cu cifrele.


     9. Joc loto cu socoteli

     L-am achizitionat de curand de pe Julia Toys si il folosim intens in ultimul timp. Contine 4 fise cartonate cu operatii matematice si 36 de jetoane cu numere.



     10. Ar mai fi jocul de numarat cu margele facut de mine despre care am vorbit aici.

     11. Bineinteles nu ne lipsesc niciodata fisele care presupun colorat pe numere si uneste cifrele care se gasesc pe internet la o simpla cautare.

     Idei de astfel de jocuri sunt o multime pe internet, eu am povestit aici despre ce am folosit noi. Se pot face o multime de jocuri in functie de materialele de care dispunem prin casa, trebuie doar putina imaginatie.

     Va rog sa treceti cu vederea calitatea pozelor, dar nu mai am camera si sunt facute cu telefonul meu neperformant :(.



  
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...